TWOJE CENTRUM INFORMACJI O STERYDACH

Strona ma charakter wylacznie informacyjny. Autor w zaden sposób nie zacheca do zakupu srodków dopingujacych.

Dieta bez wyrzeczeń

KRÓTKO O DIECIE

Proszę pamiętać o tym, że odchudzanie (każdym sposobem) jest jak huragan przechodzšcy przez organizm człowieka. Zadaniem lekarza prowadzšcego pacjenta przez takš burzę metabolicznš jest spowodowanie, aby ten proces przebiegał w miarę łagodnie. Trzeba jeść zdrowo, aby mieć prawidłowy metabolizm. Chudnięcie przy obecnej nadwadze lub otyłości jest efektem �naprawiania się� metabolizmu. Dla pacjenta ważniejsze jest zmniejszenie wagi ciała (efekt estetyczny). Dla lekarza - prawidłowy metabolizm. Istotne jest to, aby zarówno pacjent, jak i jego lekarz osišgnęli swój cel, najlepiej jednym i w dodatku smacznym sposobem.

Prawie każda dieta zmniejszajšca masę ciała (dieta redukcyjna) niesie ze sobš ryzyko wystšpienia różnych niepożšdanych objawów, ponieważ nie dostarczamy organizmowi niezbędnych ilości soli mineralnych oraz witamin. Na ogół wynika to z niestosowania się do zaleceń diety lub z jej złej �konstrukcji�. Często podczas kuracji odchudzajšcej dochodzi do osłabienia struktury kości i stawów oraz do pogorszenia się stanu zębów. Wiele osób skarży się na bóle głowy, osłabienie fizyczne, zaparcia, biegunki, zaburzenia koncentracji oraz pamięci. Dlatego też podczas odchudzania należy konsultować się ze swoim lekarzem przynajmniej jeden raz w miesišcu.

Dieta polega na pewnym ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów (cukrów) przy zachowaniu rozsšdnych ilości białka i tłuszczu.

Dieta ma trzy fazy:
� pierwsza faza � szybkie chudnięcie - jest najbardziej rygorystyczna, trwa 7 dni;
� druga faza � powolne chudnięcie - jest mniej rygorystyczna, trwa dłużej, i powoduje utrwalenie poprawnych nawyków żywieniowych;
� trzecia faza � utrzymanie wagi � stan normalnego odżywiania.

Pierwsza zasada zdrowego odżywiania to:

Nie głoduję.
Nie głoduję, to znaczy, że unikam uczucia głodu - gdy w cišgu dnia, między głównymi posiłkami czuję, że za chwilę powinienem coś zjeść, to szukam czegoś zdrowego do przekšszenia. Dlatego dobrze jest nosić ze sobš niewielki, aczkolwiek treściwy posiłek, np. orzechy. Jeżeli uczucie głodu najdzie nas pó�no wieczorem, wtedy należy zjeść coś �lekkiego�. Stosujšc �DIETĘ BEZ WYRZECZEŃ� można jeść po godzinie 1800 i schudnšć.

Dlaczego nie powinno się głodować (poza zaplanowanš głodówkš leczniczš)? Dlatego że podczas głodowania:
� organizm spala białko, co nie jest wskazane (utrata masy mięśniowej),
� można doprowadzić do znacznego spadku stężenia cukru we krwi, co z kolei może skończyć się zasłabnięciem, upadkiem, urazem a nawet (o zgrozo) wypadkiem komunikacyjnym,
� wytwarza się w człowieku przymus nagłego zjedzenia czegokolwiek (baton, czy inne byle co) i w dodatku bardzo szybko (łykanie zamiast żucia pokarmu) i niestety bardzo dużo (a miałem się odchudzić),
� po takim napadzie jedzenia na chwilę wzrasta stężenie cukru we krwi, po czym szybko opada i sytuacja się powtarza.

PRZYKŁADY PRZEPISÓW

Poniżej podałem kilka przepisów na posiłki aby uzmysłowić Państwu, że odchudzanie może i powinno być przyjemne. Wybrane przykłady sš proste do wykonania, a przygotowanie posiłku nie powinno zabrać dużo czasu.

�NIADANIA:
Jaja faszerowane pastš pieczarkowš
3 jajka ugotowane przecišć na pół, wydršżyć żółtka; farsz: dokładnie zetrzeć razem: 1 żółtko + 2 duszone pieczarki + �zeszklone�, drobno pokrojone ćwierć cebuli + przyprawy do smaku (pieprz, sól, musztarda, odrobina majonezu bezcukrowego).
 

Zawijaski
1. W plaster wędliny należy włożyć cienki plaster żółtego sera, dwie ćwiartki pomidora oraz ewentualnie 1 łyżeczkę majonezu bezcukrowego.
2. W plaster wędliny należy włożyć cienki plaster żółtego sera, 1 ogórka kiszonego, 1 łyżeczkę majonezu bezcukrowego.

Twarożek
Dokładnie zmieszać 150 g sera białego + 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, dodać pół pęczka szczypiorku lub 3 rzodkiewki lub ćwierć cebuli lub ćwierć startego świeżego ogórka oraz sól do smaku.

OBIADY
ZUPY
Podam przykłady gęstych zup, które mogš wystarczyć za cały obiad dla jednej osoby lub pół obiadu dla dwóch osób.

Pieczarkowa
1 łyżkę masła rozpuścić na �wolnym� ogniu � tak, aby nie przypalić, dodać drobno posiekane pół cebuli, zeszklić, dodać 50 ml wody lub �cienkiego� bulionu, dodać 400 g pokrojonych w kostkę pieczarek i dusić pod przykryciem przez 10 minut. 4 łyżki jogurtu (lub śmietany) oraz sól i pieprz dodajemy na końcu i wszystko mieszamy.

Porowa z serem
Odcišć ciemnozielone liście od 3 średnich porów, a jasne części pocišć na plastry o grubości 0,5 cm. 1 łyżkę masła rozpuścić na �wolnym� ogniu � tak, aby nie przypalić (ewentualnie dodać drobno posiekane ćwierć cebuli i zeszklić na maśle), dodać 50 ml wody lub �cienkiego� bulionu, dodać plastry z pora i dusić, aż będš miękkie, dodać pół kostki (50 g) sera topionego (według mnie najlepszy jest �Złoty Ementaler�) i zmiksować.

Porowa z kalafiorem
Odcišć ciemnozielone liście od 3 średnich porów, a jasne części pocišć na plastry o grubości 5 mm. 1 łyżkę masła rozpuścić na �wolnym� ogniu � tak, aby nie przypalić (ewentualnie dodać drobno posiekane ćwierć cebuli i zeszklić na maśle), dodać 50 ml �cienkiego� bulionu, dodać plastry z pora, i dusić aż będš miękkie, dodać ćwierć rozgotowanego małego kalafiora i zmiksować.

II DANIA
Mięso (jako główne danie) z surówkš z białej kapusty Mięso ugotować, upiec lub usmażyć � jak kto lubi. 200 g białej kapusty pokroić, dodać sól i odrobinę pieprzu, wymieszać, odczekać około 10 minut, dodać jogurt naturalny lub sos majonezowy.

Krwisty befsztyk z surówkš �typ włoski�
Grubo pokroić: 2 pomidory, 1 ogórka, 2�3 kawałki selera naciowego, 1 paprykę zielonš; drobno pokroić pół cebuli; zmiażdżyć 1 zšbek czosnku z odrobinš soli, nie miażdżyć ani nie kroić kaparów (100 g). Dodać po jednej łyżeczce oregano, tymianku, bazylii i wszystko wymieszać. 5 minut przed podaniem wlać 2 łyżki octu winnego i wymieszać. Tuż przed podaniem wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Na końcu obsmażyć krótko 2 steki z polędwicy na maleńkiej ilości oliwy, na samym końcu posolić mięso.

Kotlety mielone (bez bułki tartej) ze szpinakiem serowym
Zmielić 200g mięsa i pół cebuli, dodać 1 jajo, oraz przyprawy do smaku (odrobinę soli, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać. Do 400 g szpinaku miksowanego rozmrożonego dodać 50 ml �cienkiego� bulionu, powoli doprowadzić do wrzenia, często mieszajšc, dodać 1�2 roztarte z solš zšbki czosnku, około 100g sera pleśniowego, gotować aż ser się rozpuści.

KOLACJE:
Maczany seler naciowy
5 łodyg selera naciowego maczać w przygotowanym sosie: do 150 ml jogurtu naturalnego dodać bardzo cienko pokrojony (obrany ze skórki) ogórek i roztarty z solš 1 zšbek czosnku, dokładnie wymieszać i zajadać ze smakiem.

Ogórek w jogurcie
Cieniutko pokroić dokładnie umyty, nie obrany ze skórki zielony ogórek; drobno posiekać pęczek koperku i pół pęczka szczypiorku, posolić, popieprzyć, odczekać 5 minut i zalać 150 ml jogurtu naturalnego. Spożywać schłodzone.

Sałatka szopska szybka
Pokroić w duże kawałki: połowę opakowania sera feta, 1 pomidor, pół papryki zielonej (bez pestek), pół świeżego ogórka; drobno pokroić pół cebuli; dodać przyprawy (np. bazylię) � wszystko delikatnie wymieszać.